Telefoon: 06 33 03 20 41

Wat is nou een Slim Object in Photoshop (Smart Object)? Ik zal het je uitleggen en laten zien in deze blog.

Wat is een Slim Object en waarom bestaan ze?

In Photoshop werk je met pixels. Beeldpunten waarin gegevens zijn opgeslagen, en die ook verloren kunnen gaan. Ben je bekend met het programma Illustrator, dan weet je dat je daar werkt met vector bestanden. Vector bestanden werken met berekeningen, en zijn niet destructief. Maw: je kunt ze zo vaak vervormen en verschalen, maar ze blijven mooi scherp. Werken met pixels in wel destructief. Verklein je een foto, en vergoot je hem daarna weer, dan wordt de foto slechter. Er gaan pixels verloren.

Je wilt zo weinig mogelijk destructief werken in Photoshop, omdat je kwalitatief goede afbeeldingen wilt hebben en houden. Daarom is het Slim Object in Photoshop gemaakt. Een slim object verwijst naar het oorspronkelijke bestand, gebruikt deze als uitgangspunt, om altijd de meest optimale situatie te houden (Dat wil niet zeggen dat als je het object wijzigt, het origineel ook wijzigt: Photoshop laadt alle data in je bestand, dus er is geen echte koppeling zoals dat in Indesign bijvoorbeeld het geval is).

Heb je bijvoorbeeld een Slim Object wat je dupliceert en verkleint, en vervolgens nog eens dupliceert en weer vergroot: dan blijft dat object de pixels behouden. Het blijft gekoppeld aan het origineel. Je blijft dus ook zien in de optiebalk als je een transformatie wil toepassen, hoeveel er geschaald is. Bij een normale laag verdwijnt die info zodra de transformatie toegepast is.

Dit is misschien wat lastig te volgen, dus ik ga het je laten zien.

 

Hoe maak ik een slim object in Photoshop?

Slim object in Photoshop_Omzetten naar slim objectJe kunt op twee manieren een Slim Object in Photoshop maken:

1. Je importeert een afbeelding in je Photoshop bestand: Bestand (File) > Plaatsen (Place) > en kies je afbeelding. Je kunt hem nog schalen en verplaatsen voordat je op enter drukt en de afbeelding plaatst.

2. Je hebt een normale laag, die je vervolgens omzet naar een Slim Object: Selecteer je laag, klik met je rechtermuisknop op de laag, en kies Omzetten naar Slim Object (Convert to Smart Object). (Zie afbeelding links) Dit kan ook via het menu Laag (Layer) of via het pull-down menu in het Lagenpalet.

Is je laag een Slim Object, dan kun je dat zien aan het icoontje bij de thumbnail (Zie afbeelding onder) en als je transformeert aan het grote kruis wat er door je kader komt.

Slim object in Photoshop_Laag slim object

 

 

En wat kan ik vervolgens wel en niet mee?

Je hebt nu een Slim Object. En dan?

 • Je kunt de afbeelding verkleinen. Maar daarna ook weer vergroten. De pixels blijven behouden. Groter maken dan het origineel geeft natuurlijk wel problemen, het blijft een rasterbestand met pixels.
 • Hetzelfde geldt voor roteren en vervormen van de afbeelding. Terug vervormen en roteren geeft geen problemen meer met de beeldkwaliteit.
 • Je kunt laagstijlen, maskers en aanpassingslagen toepassen zoals bij gewone lagen.
 • Je kunt filters uit het menu Filter toepassen, en na goedkeuring en toepassing deze ook nog aanpassen of aan en uit zetten.

Ja er is ook een nadeel: Je kunt het Slim Object niet kleuren of aanpassen in hetzelfde bestand (met gereedschappen zoals Penseel (Brush). Je moet het Slim Object openen in een nieuw venster (Rechtermuisknop op de laag, en kies voor Bewerk Inhoud (Edit Contents). Daarna kun je wel alle bewerkingen uitvoeren die je wilt, en bij opslaan zal het automatisch aanpassen.

 

Om een resultaat aan jullie te laten zien heb ik in de onderstaande afbeelding een meeuw uitgeknipt en twee keer gedupliceerd. De twee onderste meeuwen zijn allebei verkleind. Vervolgens zijn ze beiden weer vergoot. Het verschil tussen een normale laag en een Slim Object is duidelijk te zien.

Slim object in Photoshop_resultaat

 

 

4 gedachten over “Wat is een Slim Object in Photoshop?”

 1. Hoi,
  kan ik het slimme object ook ongedaan maken?
  Ik heb hem namelijk al opgeslagen als slim object en vandaag weer geopend maar ik kan het slimme object niet meer terugdraaien naar hoe hij was en in de geschiedenis staat de handeling ook niet meer…

  1. Hoi Naomi,

   ja dat kan! Als je de laag selecteert, vervolgens op de laag rechtermuisknop klikt moet er een optie staan: Laag omzetten in pixels. Die zou het slimme object moeten veranderen in een gewone (te bewerken) laag.

   Succes!
   Martine

 2. Hoi, hoe kan ik dan een slim object bewerken? Ik wil iets van de zijkant afhalen, maar dat kan niet omdat het een slim object is.

  1. Ha Kristel,
   dat klopt inderdaad, dan moet je het object zelf apart bewerken. Stappen:

   1. Selecteer het slimme object in het deelvenster Lagen (selecteer de laag) en voer een van de volgende handelingen uit:

   Kies Laag > Slimme objecten > Inhoud bewerken.
   Dubbelklik in het deelvenster Lagen op de miniatuur van het slimme object.
   Klik in het deelvenster Eigenschappen op Inhoud bewerken.

   2. Klik op OK om het dialoogvenster te sluiten.

   3. Bewerk de inhoud van het bronbestand en kies Bestand > Opslaan.

   Photoshop werkt het slimme object bij om de aangebrachte wijzigingen te laten zien. (Als je de wijzigingen niet ziet, open je het Photoshop-document met het slimme object.)

   Succes!
   Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.