Call us Today 0800 555 5555

Je kent het wel; van de te kleine bestanden of juist véél te grote bestanden. In deze blog leer ik je de do’s en don’ts van verkleinen en vergroten in Photoshop.

Doel van verkleinen en vergroten in Photoshop

Het verkleinen en vergoten van foto’s doe je altijd met een reden. Je schijf zit bijna vol, of je foto heeft te weinig dpi (dots per inch) voor afdrukken, of je wilt de foto per email versturen…

De eerste tip is: vraag jezelf af waarom je je afbeelding zou verkleinen of vergroten. Wat is het doel? Dat bepaalt namelijk ook de manier van verkleinen of vergroten.

 

verkleinen en vergroten in Photoshop
Resultaat vergroten

Vergroten (upsampling)

Het vergoten van een foto zou je eigenlijk niet moeten doen.

Een foto heeft bepaalde kwaliteit (aantal pixels per inch of cm), en deze wordt alleen maar minder als je gaat vergroten. Photoshop bedenkt er namelijk pixels bij en je afbeelding wordt minder scherp.
Je kunt de resolutie vergroten (aantal pixels per inch/cm), of de afmetingen vergroten (hoogte en breedte).

Mocht je wel willen vergroten: Doe dat in stapjes van 10%. Tussendoor zou je ook nog lichte verscherping kunnen toepassen.
Het resultaat verschilt wel per afbeelding. Bij complexe afbeeldingen met veel diagonale lijnen zul je sneller het kwaliteitsverlies zien.

In de afbeelding hiernaast zie je dat vergroten onscherpte tot gevolg heeft.

 

 

 

 

Verkleinen (downsampling)

Verkleinen en vergroten in Photoshop
Na verkleinen en inzoomen

Verkleinen van een afbeelding komt veel vaker voor. Lees hier hoe je dat doet.

Doordat Photoshop bij verkleinen pixels weg gooit zal hierdoor ook de kwaliteit verminderen. Als je na verkleinen inzoomt op je afbeelding zie je dat er veel minder pixels overgebleven zijn. Je krijgt dus een blokkerige afbeelding.

Houd ook hier dus je doel in gedachten. Verkleinen om met minder Mb’s op te slaan, om vervolgens wel op groot formaat af te willen drukken gaat niet.

 

Vergroten van je laag na verkleinen

Mocht je bezig zijn met een afbeelding in je bestand en twijfelen over de grootte van je laag, onthoud dan deze tip:

Voordat je speelt met het groter en kleiner maken, zet je laag om naar een slim object!

De laag gaat dan namelijk uit van de beginwaarden.

Waarom is dit handig? Omdat als je je laag verkleind (en dus pixels weggooit) en een paar stappen later deze toch weer iets wilt vergroten, dan zul je zien dat de scherpte weg is. De verloren pixels komen niet meer terug. Bij een slim object onthoudt Photoshop de beginwaarden van de laag en kun je dus weer terug naar oorspronkelijke grootte zonder kwaliteitsverlies.

 

Ik hoop dat ik je verder heb kunnen helpen met het verkleinen en vergroten in Photoshop. Heb je vragen, stel ze gerust. Veel mogelijkheid hiertoe heb je ook in de workshop Basis fotobewerking met Adobe Photoshop. Ook kun je je abonneren op mijn nieuwsbrief waar altijd Photoshop tips in staan. Tot volgende week!

Een gedachte over “Verkleinen en vergroten in Photoshop: de do’s en don’ts”

  1. Bij te kleine afbeeldingen voor drukwerk wil die truc van 110% inderdaad nog wel eens helpen. Een te kleine afbeelding vergroten naar 300dpi in stapjes van 10% levert meestal scherper drukwerk dan een bestand met te lage resolutie gebruiken. (of in 1x vergroten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.