Telefoon: 06 33 03 20 41

Perfectionisme is iets wat ik veel om me heen zie. Ik geef eerlijk toe, ik heb er zelf ook weleens last van. Het is een drang naar iets dat helemaal niet bestaat. Fouten zijn menselijk en daarnaast hartstikke leerzaam!

perfectionisme laten varen

Afwijzing van anderen of van jezelf?

Volgens mij komt perfectionisme voort uit de angst afgewezen te worden als we iets niet goed doen. Er wordt dus vergeleken met en gedacht voor anderen, in plaats van jezelf als uitgangspunt te zien. Uiteindelijk gaat het erom dat jijzelf je waarde bepaalt. Hoe jij jezelf beoordeelt bepaalt je gevoel. Door de lat onhaalbaar hoog te leggen, haal je jezelf alleen maar naar beneden.

 

Van proberen kun je leren

Ik vind het mooi om erbij stil te staan dat je van je fouten het meest leert. Alles wat je hebt geleerd in het leven heb je kunnen doen door het eerst te proberen. Onderdeel van leren lopen is vallen. En van die ‘mislukte’ relatie leerde je veel over jezelf. Daarnaast is contrast volgens mij nodig om te kunnen genieten van de dingen die goed gaan. Zonder dalen ook geen pieken.

 

Gewoon doen!

perfectionisme laten varen

Het is onmogelijk om alles meteen goed te doen en het gevaar van perfectionisme is dat het verlammend werkt en de angst om iets fout te doen je groei in de weg gaat staan. De angst weerhoudt je iets nieuws te proberen. Ik had een tijdje terug een shoot en ik kwam er vlak van tevoren achter dat maar één van mijn vier lampen het deed. Ik voelde paniek en was bang dat mijn foto’s niet perfect zouden worden. Ik heb het uiteindelijk toch gedaan met prachtige foto’s als resultaat. De klant was er blij mee en ik had weer wat (over mezelf) geleerd.

 

Wat ben jij mooi!

Waar je aandacht aan besteed groeit. Richt je aandacht dus op de dingen die goed gaan, die je goed doet en de complimenten die je krijgt. En geef jezelf elke dag 3 complimenten voor de spiegel. Gun jezelf wat zonlicht, zodat je eindeloos kunt groeien!

 

Wat vind jij bijzonder/mooi/leuk aan jezelf?perfectionisme laten varen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.