Call us Today 0800 555 5555

foto zwart wit maken in photoshop_originele fotoJouw foto zwart wit maken in Photoshop, hoe doe je dat? En wat is de juiste manier? In deze blog leg ik je drie manieren uit. Daarvoor gebruiken we deze foto.

Je foto direct in het menu zwart wit maken

foto zwart wit maken in photoshop_direct in menuDe eerste manier om je foto direct zwart-wit te maken is om direct in het menu Afbeelding (Image) > Modus (Mode) > Grijswaarden (Grayscale) te kiezen. (Zie links in de afbeelding) Photoshop haalt alle kleur direct uit de afbeelding. Mocht je dit voor het eerst doen, dan krijg je waarschijnlijk een melding dat alle kleur verwijderd wordt, en niet meer kan worden terug gehaald. Dat is dan ook gelijk het grootste nadeel. Zet de afbeelding weer om naar kleur (RGB of CMYK) en de afbeelding is nog steeds zwart wit.

 

Het tweede nadeel is dat de manier waarop Photoshop de afbeelding zwart-wit maakt niet in te stellen is. En ik heb nogal graag de controle, dus dat werkt voor mij niet prettig. Voordeel is wel dat het snel is. Dus wil je even snel een zwart-witte foto hebben, dan is deze manier oke.

 

De verzadiging terug brengen

foto zwart wit maken in photoshop_verzadiging terug brengenDe tweede manier hoe we een foto zwart wit maken in Photoshop, is het terugbrengen van de verzadiging.

Dit kun je op twee manieren doen. De eerste manier (zie afbeelding) is via het menu > Afbeelding > Aanpassingen (Adjustments) > Kleurtoon/Verzadiging (Hue/Saturation). Het Kleurtoon/Verzadiging venster opent. Sleep de Verzadiging naar -100. En hiermee is de kleur verwijderd.

Je kunt met Verzadiging controleren hoeveel kleur je wilt verwijderen. Photoshop doet dit echter wel over de hele afbeelding gelijk. Het verschil met de optie Grijswaarden direct via het menu zal minimaal zijn. Ook is het weer niet mogelijk deze aanpassing terug te draaien. Dat willen we natuurlijk graag wel. Dus daarom hebben we de tweede manier:

In plaats van via het menu de verzadiging aan te passen, doen we dit nu via een aanpassingslaag. In het kort gezegd is een aanpassingslaag een aparte laag bovenop je afbeelding. In een andere blog zal ik nog eens op terugkomen. Een nieuwe aanpassingslaag maak je onderin in het venster Lagen (Layers). foto zwart wit maken in photoshop_nieuwe aanpassingslaagJe klikt op het half gevulde cirkeltje. Je krijgt dan de keuze uit verschillende aanpassingslagen. Kies voor: Kleurtoon/ Verzadiging. Hetzelfde optiescherm als hierboven beschreven wordt geopend (In het venster Eigenschappen (Properties), en ook hier sleep je de Verzadiging naar -100. Precies hetzelfde effect, alleen kun je de aanpassingslaag aan- of uitzetten, een blendingmodus geven, transparantie geven en dergelijke. (Bijna) alles wat je met een normale laag ook kunt doen.

Nou hoor ik je denken: ik wil eigenlijk ook de manier van een foto zwart wit maken in Photoshop zelf controleren. Dat kan! Hiervoor is de laatste manier in het leven geroepen.

Zwart wit maken via de aanpassingslaag zwart-wit

foto zwart wit maken in photoshop_aanpassingslaag zwartwitfoto zwart wit maken in photoshop_aanpassingslaag optiesDe term aanpassingslaag ken je, dus ga weer naar het venster Lagen, klik op het icoontje voor nieuwe aanpassingslaag en kies voor Zwart & Wit (Black & White). Je ziet nu ook een nieuwe laag verschijnen. En het beste van deze manier is de opties die het geeft bij de Eigenschappen (zie afbeeldingen).

Met deze opties kun je de afzonderlijke kleuren in je foto meer of minder zwart/wit maken. Je kunt dus aangeven hoe donker of licht je bepaalde kleuren wilt hebben. Daarmee kun je bijzondere zwart wit foto’s creëren in Photoshop. En omdat het een aparte laag is, is ook hier weer de mogelijkheid om je laag zichtbaar of niet zichtbaar te maken, te bewerken, een masker te geven ed. Feitelijk is alles dus aanpasbaar en terug te draaien. Voor mij een goede manier.

 

 

Als we dat dan zo gebruiken krijgen we bijvoorbeeld dit als resultaat:

foto zwart wit maken in photoshop_resultaat

Dus wat is nou de juiste manier? Dat bepaal jij! Laat hieronder weten hoe jij het liefst een foto zwart wit maakt in Photoshop.

Volgende week kom ik terug op de aanpassingslagen en wat de mogelijkheden hiermee zijn. Bedankt en graag tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.