Telefoon: 06 33 03 20 41

Eigenlijk zou je moeten weten hoe dat moet; een foto vrijstaand maken in Photoshop. Of het nu is voor op je website, in je folder of voor het maken van een collage, vrijstaand maken van een foto kun je voor veel doeleinden gebruiken.

In deze blog leg ik je uit hoe je dit makkelijk kunt doen!

Vrijstaand maken in Photoshop is simpel

Een gedurfde uitspraak. Is het wel zo simpel? Ja, de handelingen zijn makkelijk. Het gaat eigenlijk meer om de invulling van die handelingen.

Wat moet je namelijk doen om een foto vrijstaand te maken in Photoshop:

1. Selecteer je object

2. Plak de selectie in een nieuwe laag

Dat is het. Niets moeilijks aan. Maar… Hoe selecteer je jouw object goed? Hoe maak je een nieuwe laag en plak je die selectie erin? Ik zal dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Je object selecteren

Vrijstaand maken in Photoshop_origineel
Vrijstaand maken in Photoshop: het origineel

We gaan het onszelf niet te makkelijk maken. We pakken een object met haar. Haar of vacht is altijd moeilijk te selecteren, maar dat zijn vaak wel juist die dingen die je vrijstaand wil maken.

De dame op deze foto wil ik graag uitknippen. Ik wil haar in een banner plakken samen met haar collega. (Deze dames organiseren namelijk het Upward Spiral Event op 17 maart aanstaande, interessant om eens te kijken.)

Zoals ik zei: we gaan haar eerst selecteren. Wat is nu het beste selectie gereedschap? Vorige week schreef ik een blog hierover. Hier staat meer uitleg in over de selectiegereedschappen.

Ik kies ervoor om bij deze foto andersom te beginnen: ik ga de achtergrond selecteren, en niet mijn object zelf.

Mijn achtergrond is namelijk vrij egaal, en daar kan ik dus mooi de Toverstaf (Magic Wand) voor gebruiken.

Als ik de selectie heb gemaakt dan komt de uitdaging van het haar. We willen natuurlijk zo min mogelijk zien dat het geknipt is.

Vrijstaand maken in Photoshop_refine edge
Gebruik Refine Edge

 

 

 

Hiervoor gebruik ik de optie Randen Verfijnen (Refine Edge) die in de optiebalk verschijnt zodra ik een selectiegereedschap actief heb. Een venster wordt geopend, zie de afbeelding rechts.

Hier vind je allerlei opties om de randen van je selectie te bewerken. Dit gaat om details. Je kunt bijvoorbeeld je selectie iets vergroten of verkleinen. Je kunt een Doezelaar (Feather) instellen voor een zachte rand en je kunt je selectierand een beetje minder hoekig maken. Wat er gebeurt kun je direct zien in je foto. Bovenin bij Weergave (View) kun je aangeven hoe je het voorbeeld wilt zien. Ik kies vaak voor een zwarte achtergrond (tenzij mijn foto zelf een zwarte achtergrond heeft).

Vooral de optie Radius is interessant voor het selecteren van haar of vacht. Photoshop detecteert zelf een rand in de foto. en past de selectie daarop aan. Afhankelijk natuurlijk van je foto hoe Photoshop dit doet. Speel hier eens mee en zie wat er gebeurt. Ik zet voor deze foto mijn radius op ongeveer 10. En klik op OK. De nieuwe selectie is geladen.

 

De selectie in een nieuwe laag

De volgende stap voor het vrijstaand maken in Photoshop is de nieuwe laag maken, met je zojuist geselecteerde object erin. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, onder andere:

  • Klik met je rechter muisknop op je selectie en klik op: Laag via Kopie (Layer via Copy). Let op! Hiervoor moet een selectiegereedschap actief zijn.
  • Toets in op je toetsenbord: Ctrl + C en vervolgens Ctrl + V (knippen en plakken). Photoshop maakt automatisch een nieuwe laag.
  • Ga naar het Menu Laag (Layer) > Nieuw (New) > Laag via Kopie (Layer via Copy). Hetzelfde idee.

Als je 1 van deze opties neemt, dan heb je een nieuwe laag met daarin jouw geselecteerde object, vrijstaand!

Maak je werk af

De laatste stap is het afmaken van je werk. In mijn geval de banner voor Upward Spiral.

Heb je die losse laag, dan kun je die (met het gereedschap Verplaatsen (Move) actief) slepen naar een ander bestand. Of je werkt verder vanuit je huidige bestand. Door middel van de lagen volgorde kun je dan ook spelen met de plaatsing voor of achter een object. Dit heb ik met de tekst gedaan in de banner.

Vrijstaand maken in Photoshop_resultaat2
Vrijstaand maken in Photoshop: Het resultaat

Ik hoop je een stap verder te hebben geholpen met je foto’s vrijstaand maken in Photoshop. Heb je vragen, stel ze gerust. Veel mogelijkheid hiertoe heb je ook in de workshop Basis fotobewerking met Adobe Photoshop. Ook kun je je abonneren op mijn nieuwsbrief waar altijd Photoshop tips in staan. Tot volgende week!

2 gedachten over “Een foto vrijstaand maken in Photoshop is simpel”

  1. Hallo Martine,

    Ik heb photoshop elements tien en heb geprobeerd een object uit te knippen en in een andere foto te plakken maar dan krijg ik alleen de lijn van het object te zien. wat doe ik verkeerd? Of vergeet ik iets te doen?

    Met hartelijke groeten,
    Karina Harmsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.