Telefoon: 06 33 03 20 41

We hebben er allemaal wel eens last van: te grote foto’s. Geen probleem, die kunnen we makkelijk verkleinen in Photoshop! Er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden.

Waar vind ik wat?

verkleinen in Photoshop_menu
Menu afbeeldingsgrootte

Ik ga er hier vanuit dat je weet hoe een bestand te openen in Photoshop. Heb je dat gedaan, dan kunnen we de afbeelding gaan verkleinen.

Om het venster Afbeeldingsgrootte (Image Size) te openen ga naar het menu Afbeelding (Image) > Afbeeldingsgrootte (Image Size). (zie afbeelding links) Of gebruik de sneltoets Alt+Ctrl+I.

Nu opent het juiste dialoogvenster, met de originele waarden van de afbeelding.

 

 

Pixels, centimeters en resolutie

verkleinen in Photoshop_opties
Opties

Je ziet bovenaan het aantal pixels wat de afbeelding nu heeft, breedte en hoogte. Naast de titel zie je het aantal Mb’s wat de afbeelding heeft. In dit geval een vrij groot bestand uit mijn camera. Je kunt er bijna een muur mee behangen…
Je kunt de waarden ook aanpassen in de drop-down menu’s naar procenten om gemakkelijk te verkleinen naar bijvoorbeeld 20%.

Daaronder zie je de documentgrootte. Als je standaard (zoals ik) afmetingen in cm’s hebt staan dan zie je de breedte en hoogte in cm’s die de afbeelding nu heeft. Ook hier kun je de eenheden aanpassen naar allerlei lengtematen. Wat je het prettigste vindt.

In dit ‘vakje’ zie je ook de Resolutie (Resolution) die bij mij standaard op pixels/inch staat.

Je kunt dus op een aantal manieren je bestand verkleinen in Photoshop.

Werk je voor internet: dan zul je gebruik vaak maken van het aantal pixels, bij een lage resolutie (bijv. 72).
Is je afbeelding bedoeld voor drukwerk, dan zul je sneller kijken naar het aantal cm’s wat de afbeelding groot is, en werk je het liefste met een minimale resolutie van rond de 300.

 

Manier van verkleinen in Photoshop

Als je goed hebt gekeken zie je onderaan het scherm drie opties staan om aan of uit te vinken.

  1. Stijlen schalen (Scale Styles): wil je de laagstijlen mee schalen of niet? Dit spreekt denk ik redelijk voor zich.
  2. Verhoudingen behouden (Constrain Proportions): dit koppelt de hoogte en breedte aan elkaar. Vul je een hoogte in, zal de breedte in verhouding mee schalen, en vice versa.
  3. Nieuwe beeldpixels berekenen (Resample Image): als je deze aanvinkt kun je kiezen voor de manier van verkleinen. Bicubisch, Bilineair en Naaste Buur (Bicubic, Bilineair en Nearest Neighbour). Dit is natuurlijk echt niet te begrijpen. Daarom ga ik daar hieronder iets verder op in.
  • Standaard is Bicubisch. Bicubisch berekenen gaat op basis van een onderzoek (door Photoshop) van de waarden van de omliggende pixels. Deze berekening is iets langzamer, maar wel preciezer, en het zal betere kleuren opleveren dan de andere twee.
  • Bilineair berekenen gaat door het gemiddelde te nemen van de kleurwaarden van de omliggende pixels. Dit levert iets mindere resultaten op dan Bicubisch.
  • Naaste Buur is een snellere methode, maar levert slechtere resultaten. Berekenen gaat op basis van duplicatie van de pixels in de afbeelding. Resultaat is een kleiner bestand maar er kunnen oneffenheden ontstaan die je gaat zien als je de afbeelding gaat vervormen of verschalen en bewerkingen op selecties uitvoert.

Eigenlijk is de conclusie: vink Nieuwe Beeldpixels Berekenen in en laat maar staan op het standaard Bicubisch. Je zou eventueel nog voor scherper of vloeiender kunnen kiezen om te kijken wat het voor je afbeelding doet.

Als je de juiste waarden hebt ingevuld klik je op OK en je ziet gelijk het resultaat.

Let op! Sla dit bestand wel onder een andere naam op, anders ben je je grote bestand kwijt!

Tip: maak er een handeling van en laat het Photoshop automatisch voor je doen!

 

Ik hoop dat ik je verder heb kunnen helpen met het verkleinen in Photoshop. Heb je vragen, stel ze gerust. Veel mogelijkheid hiertoe heb je ook in de workshop Basis fotobewerking met Adobe Photoshop. Ook kun je je abonneren op mijn nieuwsbrief waar altijd Photoshop tips in staan. Tot volgende week!

3 gedachten over “Een afbeelding verkleinen in Photoshop: Zo doe je dat!”

    1. Dag Ingrid, dat kan ik zo niet zeggen zonder de afbeelding te hebben gezien. Hangt ook af van de afmeting etc. 75dpi is voor web prima, maar je moet ze niet inzoomen, want dat zie je idd dat ze korrelig worden. Succes! Groet, Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.