Telefoon: 06 33 03 20 41

Met iedereen is wel iets goed MIS.
Staat dat niet in schril contrast met mijn motto ‘Iedereen is mooi’?
Nee, integendeel. MIS staat voor:

Menselijkheid (iedereen heeft het, maar wat soms door mensen zelf of door de maatschappij eigenlijk niet geaccepteerd wordt)

Imperfectie (iedereen heeft het, je kunt je ervoor schamen, het verbergen, maar het is er)

Schoonheid (ah, óók iedereen heeft het! Maar ook dit weten mensen soms niet te vinden)

 

Jezelf durven en kunnen zijn

Zoals ik het zie: De eerste twee, menselijkheid en imperfectie, resulteren in de laatste: Schoonheid!
Ik vind niks fijner dan dat mensen open en eerlijk zijn over zichzelf. Als ík open en eerlijk kan zijn over mezelf. En ja, daar horen de wat mindere dingen ook bij. De scheurtjes en barsten in de perfectie.

Het maakt je namelijk menselijk, en daardoor zo herkenbaar! Ik kan mezelf met jou vergelijken, en jij met mij. Want ik heb ook zoiets geks. Het schept een band. En het zorgt ervoor dat we de maskers kunnen laten vallen.

Jij mag jezelf zijn, ik mag mezelf zijn. Pfff, dat scheelt een hoop stress! Lekker hè?

MIS is de basis voor mijn werk. En de basis voor de fotoreeks die ik maak. In deze blog vertel ik je over deel 1: Mensen met een depressie.

 

Wat er met mij MIS was

Het was ongeveer 2007. Ik had mijn studie tuin- en landschapsinrichting afgerond en werkte inmiddels als ambtenaar bij het ministerie van landbouw. Ik had een huisje met een kat en een lieve man, een goed betaalde baan en een groot sociaal netwerk. Maar ik werd depressief. Ik snapte er niks van. Mijn omgeving al helemaal niet. Ik had toch alles wat mn hart begeerde?

Uiteindelijk ben ik uit die depressie gekomen. Daarvoor heb ik rigoureuze en vreselijk enge keuzes moeten maken. Ik heb hard geknokt, en moet dat soms nog steeds doen. De depressie heeft mijn leven veranderd. De depressie heeft me geleerd op mijzelf te vertrouwen, te zien dat ik mag zijn en doen wat ik wil. Dat ik goed ben zoals ik ben, ook al ben ik verre van perfect.

Dit is (in het heeel kort) mijn verhaal. Ik weet hoe moeilijk depressie is, hoe uitzichtloos het leven kan lijken. Ik herken het dat je het liefst wilt dat je een bebroken been had in plaats van een depressie. Het is zichtbaar, duidelijk, én na 6 weken weer over! Ik herinner me ook de dagen dat mensen het afdeden als chagrijnig. Dat er onbegrip was.

En ik schrok ervan toen ik las dat meer dan een miljoen mensen in Nederland antidepressiva slikken. Dat zoveel mensen aan de ziekte depressie lijden.

 

Doel van het project

Er zit een vreemde tegenstrijdigheid in depressie. Mensen met een depressie voelen zich niet mooi. Verre van dat. Ze laten zich niet graag zien. Je ziet een depressie niet snel aan de buitenkant en mensen kunnen ook heel goed een ‘het-gaat-goed-met-me’ masker opzetten.

Tegelijkertijd wil je als depressieve wel graag gehoord en erkend worden, en niet afgedaan als chagrijnig of negatief. Bewustzijn en begrip van de omgeving zou fijn zijn, maar is soms heel lastig. Want het is nou eenmaal een complexe ziekte, moeilijk te begrijpen.

Daarom maak ik een fotoserie van mensen die depressief zijn. Ik wil laten zien dat kwetsbaarheid – menselijkheid en imperfectie – schoonheid met zich meedraagt. Maar er zijn meer redenen:

  • Ik wil deze mensen uit het hokje te halen waar ze soms in gestopt worden, en hun verhaal vertellen.
  • Ik wil mensen een hart onder de riem steken.
  • Ik wil een klein stukje negativiteit omzetten in positiviteit.
  • Ik wil openheid creëren over verborgen verdriet en pijn.
  • Ik wil menselijkheid, normaal zijn, vast leggen en delen.
  • Ik wil aandacht te vragen voor mensen met depressie.
  • En natuurlijk: Omdat deze mensen ook verschrikkelijk mooi zijn!

 

Wil je me helpen?

Vind jij dit ook belangrijk? Dan kun je mij op een paar manieren helpen:

Als je mensen kent die op dit moment depressief zijn en je denkt dat ze mee zouden willen werken aan dit project, koppel ze dan aan mij.

Ook kun je deze blog delen. Hoe meer mensen we bereiken, hoe meer aandacht voor depressie we kunnen genereren.

Wellicht wil je mij steunen, of zelfs sponsoren, om dit project tot een groter succes te maken. Ik ontvang graag je bericht.

 

Laten we de wereld samen wat meer MIS maken!

 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Wat is er MIS met mij? Deel 1: Depressie? Schrijf je dan hieronder in. Ik zal je regelmatig op de hoogte houden van het project.

Houd mij op de hoogte van MIS Fotoserie Depressie

* indicates requiredGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.