In februari 2017 heb ik het boek Licht over Donker – aan andere kijk op depressie uitgebracht.

Dit boek is het resultaat van een fotoserie over depressie waar ik een jaar lang aan heb gewerkt. Stichting Prachtmens is de uitgever van het boek, de stichting waar ik initiatiefnemer van ben en inhoudelijk verantwoordelijk ben voor de uitvoering van de projecten.

Het boek is te bestellen via de webwinkel van Stichting Prachtmens. Klik op het boek hiernaast om daarheen te gaan.

Inhoud Licht over donker

Het boek Licht over donker – een andere kijk op depressie bevat verhalen en foto’s van zestien mensen die lijden aan depressie. Het doel is om het gesprek over deze ziekte (en aanverwante onderwerpen als suïcide en zelfbeschadiging) te verbeteren. Hierdoor zal stigmatisering verminderen en verbinding versterken.

Per deelnemer vindt u, naast hun verhaal, in het boek vier foto’s. Deze foto’s belichten de volgende dingen:

  • De binnenkant (de depressieve gevoelens, emoties of juist het lege gevoel laten zien)
  • De buitenkant (het masker wat vaak gedragen wordt)
  • Het effect van depressie op het leven (letterlijk of figuurlijk)
  • Iets waar de Prachthelden rust of blijheid uit halen (zij het soms vluchtig)

Het verhaal vertelt een deel van de achtergrond en soms oorzaak van de depressie. De deelnemers vertellen wat de depressie met hen doet, hoe het voelt en waar ze tegenaan lopen. Daarbij geven zij inzicht in wat ze graag anders zouden willen en waar zij van dromen.

Het boek is niet bedoeld om enkel de ellende van depressie te laten zien, maar juist de mens erachter. De kracht van kwetsbaarheid wordt getoond en lastige onderwerpen (zoals suïcidaliteit en zelfbeschadiging) worden bespreekbaar gemaakt.

Samenvatting

Vooroordelen, onbegrip, hokjesdenken: het zorgt voor afstand tussen mensen. We hebben er allemaal mee te maken. Niet afstand, maar juist verbinding is wat we nodig hebben. Door angst en onwetendheid te verminderen, komt ruimte voor begrip en contact.

“Lusteloos, leeg, somber. Ik wil me verstoppen, ik wil niets zien, niets horen en vooral niets voelen. Dan zijn er ook nog de angst- en paniekaanvallen waarbij mijn keel wordt dicht geknepen en mijn lichaam verstijft. Willen schreeuwen, maar er komt geen geluid uit. Willen huilen, maar er komen geen tranen. Willen vechten, maar niet kunnen bewegen.”

Dit boek bevat zestien openhartige en kwetsbare portretten van mensen die lijden aan depressie. Lees de persoonlijke verhalen en bekijk de indringende foto’s. Laat het gesprek op gang komen. De deelnemers in dit boek zetten de eerste dappere stap.

Gegevens Licht over donker

Titel: Licht over donker
Ondertitel: Een andere kijk op depressie
Auteur: Martine Sollie
Uitgever: Stichting Prachtmens
ISBN/ EAN: 978-90-826424-0-7
Nederlandstalig | 152 pagina’s | druk 1 | februari 2017 | Hardcover

Bewaren

Bewaren

Bewaren