Telefoon: 06 33 03 20 41

Het is makkelijk én heel leuk; werken met laagstijlen in Photoshop! In deze blog lees je 5 dingen die je moet weten over de laagstijlen in Photoshop.

laagstijlen in photoshop_venster1. Waar vind ik ze?

De vooraf ingestelde Laagstijlen in Photoshop (Styles) kun je vinden in het het Stijlenpalet. Als deze nog niet open staat, dan kun je die openen via het menu: Venster (Window) > Stijlen (Styles) (zie afbeelding rechts).

laagstijlen in photoshop_uitbreidenAls je het palet dan open hebt dan zie je de standaard vooraf ingestelde laagstijlen. Mocht je hier niet vinden wat je zoekt, dan kun je ze ook nog uitbreiden. Photoshop heeft allerlei pakketten. Deze kun je vinden via het uitklap menuutje rechts bovenin het palet (zie afbeelding links).

Als je een pakket kiest, bijvoorbeeld Teksteffecten (Text Effects), krijg je de vraag of je het huidige setje stijlen wilt vervangen of het palet wilt uitbreiden. Als je voor vervangen kiest, dan is er geen man overboord. Via hetzelfde menu met de keuze Stijlen Herstellen (Reset Styles) zet je altijd de standaard weer terug. Met uitbreiden komen de stijlen erbij. Wel zo handig 😉

 

 

2. Wat moet ik weten voor ik ze toepas?

  • Laagstijlen kun je niet toepassen op een achtergrond laag.
  • Sommige laagstijlen zijn gemaakt voor tekst, en sommige voor andere soort lagen.
  • Laagstijlen zijn een soort ‘sublagen’ van de gewone laag. Dus evt overvloeimodus en dekking zijn ook van toepassing op de laagstijlen. (Vulling niet… Lees hier het verschil met dekking)
  • Je kunt laagstijlen aan en uit zetten, aanpassen, kopiëren en plakken en opslaan.
  • Laageffecten zijn op alle pixels van een laag van toepassing, dus niet op een bepaalde selectie.
  • Toepassen van laagstijlen is iets wat je door het te doen steeds beter onder de knie krijgt. Oefening baart kunst.

 

3. Hoe pas ik ze toe?

laagstijlen in photoshop_toepassenLaagstijlen in Photoshop toepassen is eigenlijk het makkelijkste gedeelte: Klik op een icoontje van een voor ingestelde laagstijl in het palet Stijlen, en de stijl wordt direct toegepast. Je kunt die zien in het lagenpalet, doordat er één of meerdere sublagen aan worden gemaakt (zie afbeelding links).

Losse laagstijlen en effecten kunnen toegepast worden door te dubbelklikken op een laag en ze afzonderlijk in te stellen.

 

 

 

4. Hoe pas ik ze aan?

laagstijlen in photoshop_aanpassenJe kunt de laagstijlen aanpassen en uit zetten. Zoals je hierboven op het plaatje kunt zien staat er een oogje voor elke sublaag. Als je daar op klikt zet je het desbetreffende effect uit.

Door dubbel te klikken op de sublagen kun je ook elk aspect van de (al dan niet vooraf ingestelde) laagstijlen aanpassen. Het venster wat je rechts ziet wordt geopend.

Elk onderdeel waar een vinkje voor staat is ingesteld en kun je aanpassen. Maar je kunt ook effecten erbij maken door aan te vinken en evt aan te passen. Helemaal naar jouw voorkeur en smaak.

 

5. Hoe sla ik ze op?

laagstijlen in PhotoshopHeb je nou de laagstijlen aangepast en heb je zo hele nieuwe effecten gecreëerd? Dan kun je deze set met stijlen opslaan als een vooraf ingestelde stijl, zodat je die gewoon weer kunt terug halen.

Ga in het pull down menu van het Stijlen palet naar Nieuwe Stijl (New Style).

Geef de stijl een naam.

Activeer in ieder geval Inclusief Laageffecten (Include Layer Effects), en evt ook de overvloeimodus (Blending Options).

De stijl is nu gemaakt en aan het palet Stijlen toegevoegd.

 

Ik hoop dat ik je verder heb kunnen helpen met het gebruik van laagstijlen in Photoshop. Heb je vragen, stel ze gerust. Veel mogelijkheid hiertoe heb je ook in de workshop Basis fotobewerking met Adobe Photoshop. Ook kun je je abonneren op mijn nieuwsbrief waar altijd Photoshop tips in staan. Tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.